8 februari 2022

Del 1. Hormonbehandling


Klimakteriet kĂ€ra ni, klimakteriet. 💗
Jag rek. dig som kvinna (Àven man) att följa Monika Björn pÄ @startgenomklimakteriet.

Det Ă€r hennes text och jag har kopierat den rakt av. 
Mycket viktig information som mÄste spridas bland allt och alla.

Ber dig lĂ€sa. 💗
Du kan fÄ hjÀlp!

 

Allt östrogen som skrivs ut pÄ recept av lÀkare/gyn i Sverige idag mot klimakteriesymptom ska vara bioidentiskt.

Gulkroppshormonet Àr antingen bioidentiskt progesteron eller syntetiskt och dÄ kallas det för gestagen.

Progesteron / gestagenet ser bl.a till att östrogenet inte gör livmoderslemhinnan för tjock, dÄ det i förlÀngningen kan leda till cancer i livmoderslemhinnan.
Jag skriver ”bl.a” dĂ€rför att bioidentiskt progesteron har mĂ„nga fler mĂ„lomrĂ„den Ă€n endast livmoderslemhinnan, men jag kommer Ă„terkomma till detta.

All (bioidentisk likvÀl syntetisk) hormonersÀttning framstÀlls i fabrik, pÄ kemisk vÀg.

Skillnaden mellan de tvÄ Àr att de bioidentiska hormonerna har samma molekylstruktur som de kroppsegna hormonerna, vilket gör det lÀttare för kroppen att tillgodose sig dessa utan biverkningar.

Orsaken till varför man ens har syntetiska hormoner Àr pengar. Man kan inte ta patent pÄ nÄgot som finns naturligt i kroppen. Iom att man gör en förÀndring pÄ molekylstrukturen kan man ta ett patent pÄ en specifik sammansÀttning.

Bioidentiskt progesteron Ă€r nĂ€st intill omöjligt att fĂ„ tag i pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen i Sverige. Även om Utrogestan 200mg kan skrivas ut utan licens av vilken lĂ€kare som helst.
Utrogestan 200mg anvÀnds vid IVF-behandling och hÀr har lÀkemedelsbolaget (Besins) sett den ekonomiska vinningen i att se till att fÄ 200mg godkÀnt.
Utrogestan 100mg har man dock inte skyndat pÄ med och 100mg saknar dÀrför godkÀnnande. Detta innebÀr ett merjobb för utskrivande lÀkare/gyn, dÄ hen sjÀlv mÄste ansöka om licens (för varje enskild patient).

Ett Moment 22 uppstĂ„r dĂ„ fĂ€rre Ă€n 15 gynekologer i Sverige frivilligt lĂ€gger den extra tiden det tar att ansöka om licens för 100mg och Besins ser dĂ„ sjĂ€lvklart inte det ”Ă€kta” behovet bland svenska kvinnor. Varför ska Besins lĂ€gga pengar/tid pĂ„ att skynda pĂ„ ansökningsprocessen hos lĂ€kemedelsverket om ingen skriver ut?

Det gĂ„r att ”jobba med” 200mg, men det Ă€r för vĂ€ldigt mĂ„nga kvinnor inte en helt korrekt dos, vilket gör ”isĂ€ttandet” mycket krĂ„ngligare och tĂ„lamodsprövande.

FortsÀttning följer.


SjÀlv tar jag hormonersÀttning. Bioidentiskt sÄ klart. Transdermalt östrogen (genom huden via plÄster) Estradot och Progesteron, Utrogestan 200mg.

Mycket stor skillnad och hjÀlp vad dÄligt jag har mÄtt innan!


Kram Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar - det Àr jÀtteroligt att lÀsa!
Kom gÀrna förbi fler gÄnger och passa pÄ att skriva en liten kommentar dÄ ocksÄ :).

Varma kramar frÄn Eva

BĂ€sta dagen

  Idag Ă€r bĂ€sta dagen pĂ„ veckan! Jag gillar verkligen fredagar 💕SjĂ€lv kĂ€nner jag mig alltid mycket gladare och det tycker jag gĂ€ller alla a...