7 april 2011

Ozon-larm under våren

Läste detta nyss och vill gärna meddela det vidare. Tänk på att smörja in er själva och era barn med solskyddsfaktor redan nu under våren - om ni ska vistas i solen! Källa: Aftonbladet.se Bilden av ozonhålet FN varnar nu för vårsolen i hela Skandinavien. Här är bilden av ozonhålet. Skiktet som skyddar oss mot skadlig UV-strålning är tunnare än någonsin över Arktis i år och FN varnar nu för vårsolen i Skandinavien. Den senaste veckan har solen åter tittat fram på flera håll i Sverige – till stor glädje för många. Men nu uppmanas svenskar och övriga skandinaver att vara mycket försiktiga med solandet. Följ ozonvarningarna Ozonlagret över Arktis, området kring Nordpolen, är enligt FN-organet World Meteorological Organization, WMO, nämligen tunnare än någonsin. – Vi uppmanar folket i Skandinavien att följa de nationella UV-varningarna, säger organisationen i ett uttalande. Anledningen är ovanligt stark kyla i stratosfären vilket har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar WMO. Enligt SMHI kan ozonskiktet i april komma att ligga på nivåer upp emot 30 procent lägre än normalt. Att utsätta huden för ultraviolet strålning i hög dos ökar risken för hudcancer, malignt melanom. Vårsol farligare än sensommarsol Överläkare Margareta Frohm Nilsson har tidigare sagt till Aftonbladet att hudcancerfallen ökar i Sverige varje år. Hon uppmanar alla att ta faran med UV-ljus på allvar och förklarar att vårsolen ofta är farligare än sensommarsol. – Ja, för man är ofta blekare och har inte hunnit bygga upp pigmenteringen. Dessutom blir det gärna för mycket sol för snabbt. Och det räcker med 15-20 minuter för att bli röd.

2 kommentarer:

  1. Enligt ett program jag såg på Discovery angående solstrålarna, så är det mer farlgit att smörja sig än att bara skydda med långärmat t.ex. Dessutom är strålarna bra för kroppen för det hindrar en sjukdom som hette typ Arkit, som gör att skelettet växer fel. Men akta sig för att bränna sig ska man :o)
    Ha en skön dag.
    kram!

    SvaraRadera
  2. Idag blir det iaf inget solande här... vi skulle blåsa bort om vi gick ut på altanen!

    Flyga var inte så kul idag kan jag meddela...

    SvaraRadera

Tack för din kommentar - det är jätteroligt att läsa!
Kom gärna förbi fler gånger och passa på att skriva en liten kommentar då också :).

Varma kramar från Eva

Bästa dagen

  Idag är bästa dagen på veckan! Jag gillar verkligen fredagar 💕Själv känner jag mig alltid mycket gladare och det tycker jag gäller alla a...