24 mars 2010

Ett gott skratt..

... förlänger livet. Igår förlängde vi livet med 1 år minst! Jösses, så roligt vi hade! Jag älskar att skratta! Tack för att ni kom - vilken tur att det bara är 4 veckor till nästa gång!!


Mitt i spelet fick dock Wille kaskadnäsblod... Han låg och sov, men har väl råkat peta till näsan. Det fullkomligt forsade. Efter några tappra försök utan att det stoppade, så "googlade" jag och fick fram att man inte alls ska göra som man gjorde "förr"....


Nu gäller:
Låt barnet sätta sig i ditt knä. Kläm ihop runt barnets näsvingar och behåll greppet. Du kan hålla med bara fingrarna eller med en näsduk eller liknande.

Du ska bara hålla om den nedersta, mjuka delen av näsan, med tumme och pekfinger. Det viktigaste är att du håller fast och bestämt med ett jämnt tryck. Om du är osäker på hur du ska hålla kan du låta en läkare eller barnsköterska visa dig. Du ska fortsätta hålla i tio minuter.

Titta på klockan, så att du vet att tiden har gått, innan du flyttar fingrarna. Om barnet är stort nog, kan det hålla själv om du visar hur det ska göra. För att få tiden att gå medan ni väntar, och för att avleda uppmärksamheten från näsblodet, kan det vara bra att läsa en saga eller att titta på TV.

När blodet slutat rinna är det bäst att hålla barnet ifrån våldsamma lekar under de första timmarna, när såret i näsan är helt färskt. Berätta för barnet att det inte ska peta sig i näsan, gnida näsan eller snyta sig på ett par dagar. Själva läkningen av såret tar sju till tio dagar. Om blödningen fortsätter, upprepar du det som beskrivits ovan. Lyckas du inte stoppa blödningen efter tre försök ska du kontakta läkare.

Varför ska du klämma ihop barnets näsvingar?
När du håller fast om barnets näsa klämmer du ihop det lilla blodkärlet därinne. Det gör att blödningen stoppas upp och en sårskorpa kan bildas genom att blodet levrar sig.

Varför ska barnet sitta upp?
Barnet ska sitta upp när det blöder näsblod och inte läggas ner eller hålla huvudet bakåt som man rekommenderade förr i tiden. När man lägger sig, eller lutar huvudet bakåt, stiger blodtrycket i huvudet och det blir mer tryck inuti blodkärlen, vilket gör att det helt enkelt blöder mer och blödningen blir svårare att stoppa. Det slutar alltså blöda snabbare om du låter barnet sitta upp

Dagens lektion :O)

Kram Eva

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! : )

    Kram, ha en fortsatt bra dag!

    SvaraRadera
  2. Har en dotter som har kaskad näsblod ganska ofta och det är precis så vi fått lära oss :) ett bra sätt men jobbigt för hon brukar alltid få det när hon är stressad och ska iväg!
    Vilken fin header du har på din blogg, kanske jag skulle ha ett litet lusthus på min :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar - det är jätteroligt att läsa!
Kom gärna förbi fler gånger och passa på att skriva en liten kommentar då också :).

Varma kramar från Eva

Bästa dagen

  Idag är bästa dagen på veckan! Jag gillar verkligen fredagar 💕Själv känner jag mig alltid mycket gladare och det tycker jag gäller alla a...